Ne uităm prin oameni. compilaţie

Îmi amintesc când o prietenă mi-a zis nitam-nisam cât de important e să percepem toţi oamenii ca pe… oameni. O întrebasem aiurea: „Ei, cum altfel?” „Ţi se pare aşa firesc? De exemplu, pe taxatoare o priveşti ca pe un om sau ca pe un soi de maşinuţă în care introduci un leu şi îţi iei biletul de călătorie?”

Mult mai târziu am întrebat-o pe o taxatoare cum ajung afişele cu publicitate în troleibuz, dacă sunt responsabili pentru fiecare rută, de exemplu, sau dacă se face un contract cu directorul RTEC. Doamna mi-a răspuns cu mult entuziasm. Mi-a tot zis şi zis!.. Metalimbajul releva net că, cel puţin la serviciu, nimeni n-a mai privit-o demult ca pe un om.

La gară. „Sângerei, Bălţi, domnişoară? domnişoară, mergeţi la Sângerei? unde mergeţi?”. Vreo şase oameni mozoliţi de căldură aşteptau cu genţile în mână lângă autobuz. Când colo, se apropie un alt microbuz şi şoferul scoate un gât lung: „La Bălţi? Hai urcaţi la mine”. Oamenii s-au pornit repejor.   Iar şoferul autobuzului la care aşteptau până atunci, şi care nu se pornea înainte de a mai găsi câţiva oameni de înghesuit la el, şi-a revărsat toată furia: „Ce-i asta?.. . Tu şi? Şi cauţi aici?!,,,”!!//” Că de, erau oamenii lui. Celălalt şofer, la rândul lui, a trântit şi el o înjurătură. heh, ce-l costa? a zis şi a şters-o din gară! Ce penibil m-am simţit! Să se bată în halul ăsta pentru oameni. Afacere care a dezumanizat călătorii, în primul rând.

Două microbuze la staţie, aceeaşi rută. Am intrat în primul, unde nu mai era nici un loc liber şi am intrat în al doilea, gol. „Bună ziua!” „Da’ unde vă urcaţi Dumneavoastră?” „În microbuz.” „Dap nu poate, este alt microbuz în faţă”. „Ăla e plin”. „Da, dar el încă nu a plecat. Trebuie în el să vă urcaţi. Ei bine, aşezaţi-vă, dar să nu vă vadă nimeni şi n-o să fie probleme”. Câţiva observatori roiesc, îi observ acum, reguli foarte rigide, clan, piramidă… A plecat, într-un final cel din faţă, au început să vină oameni în microbuzul nostr. Deja stăteau în picioare. „Fugi, mă – un observator, către şofer – că deja ţipă cel din faţă. Ai deja cinci în picioare” Se apropie şi burta şoferului din spate, după care se aude: „Băi, tu câţi ai în picioare?” „Şase” „De ce tu ai şase?” „Că aşa vreau” Vajnic şi ăsta, „aşa vrea”, închide prudent uşa şi porneşte.

O taxatoare, despre un om care alerga să prindă troleibuzul în staţie: „Mai vine un leuţ”.

O rudă, fetiţă de 9 ani, prea timidă, trece cumva neobservată, se furişează printre toţi cei care discută şi se duce într-o odaie unde nu-i nimeni, doar oglinda. Încerc să vorbesc cu ea, să văd dacă s-a întâmlat ceva, dacă totul e bine la şcoală, ce-i mai fac prietenii. Răspunde scurt, cu jumate de voce, stă dreaptă ca un biet soldăţel de plumb. O întreb pe mama ei. Aud un „nu ştiu, parcă la şcoală totul e bine. Eu mai întrebam de învăţătoare, pentru că am dat-o de şase ani la şcoală… dar au zis că se descurc – învaţă de bine”. Copilul învaţă bine, mama lucrează pentru ea şi aici se termină relaţia dintre ei. E aşa greu să vezi oamenii? Ce ne dezobişnuieşte de asta?

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Ne uităm prin oameni. compilaţie&8221;

 1. Tatiana zice:

  Cei mai multi dintre noi am dorit trecerea de la economia planificata la cea de piata. Aceasta schimbare are multe momente pozitive, dar moneda are doua fete. „Afacere care a dezumanizat călătorii”. Din pacate goana „oarba” pentru castig transforma pe cei caror intreprenorii ar trebui sa le acorde servicii in „leuti”
  Merci mult pentru post! Doresc ca fiecare ce il va citi – va zice urmatoarea data taxatoarei in transport „buna ziua” si ii va zambi 🙂

 2. absolubil zice:

  eu aş atenţiona în primul rând mamele…
  îmi venise ideea că poate ar trebui introdus un curs obligatoriu pt viitorii părinţi. Astfel, măcar cei bine-intenţionaţi, ar şti cum să pună accentele în educaţie şi comunicare.
  merci pt răspunsul la întrebarea mea de final 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s