un eu foarte sincer

Leapşă, aşa o numeşte fata care a pregătit întrebările şi toţi cei care au răspuns. Mie mi-a propus-o Andreea Toma şi acum îi mulţumesc pentru invitaţie la introspecţie.

1. Ce vîrstă ţi-ai da dacă nu ai şti cîţi ani ai?
Vreo 20. simt că am îmbătrânit subit 🙂

2. Ce e mai rău, să eşuezi sau să nu încerci?
Chiar dacă aş şti din start că voi eşua, tot aş încerca. Astfel de experienţe nu te îmbată ca succesul, ci te determină să iei o pauză ca să te înţelegi, pe tine şi pe ceilalţi care-ţi fac viaţa.

3. Dacă viaţa e atît de scurtă, de ce facem atît de multe lucruri care nu ne plac şi nu facem atîtea lucruri care ne plac?
Pentru că puţini dintre noi se percep ca stăpâni sau măcar beneficiari ai propriilor vieţi. Pentru că valoarea cea mai importantă a devenit succesul, care-ţi cere să sacrifici plăcerea. Fii serios, avem aşa de multe examene şi deadline-uri, că ar fi o mare pierdere de timp să cauţi printre ele viaţa.

4. Cînd ţi se pare că s-a vorbit şi s-a făcut tot ce era de vorbit şi de făcut, ţi se pare că s-a vorbit mai mult decît s-a făcut?
Dacă îmi zic „s-a vorbit şi s-a făcut tot ce era de vorbit şi de făcut”, înseamnă că s-a vorbit prea mult şi puţin eficient, a durat prea mult şi tot ce s-a făcut a fost lispit de culoare. Asta pentru că temele bune de discuţie nu au capăt, sunt pepiniere de idei şi opinii. Iar dacă se face mult şi bine, îmi pare că e doar un pas frumos şi că neapărat voi continua calea asta.

5. Dacă moneda naţională ar fi “fericirea”, cît de bogată ai fi?
Ooo, dacă aş putea produce lei cum produc fericirea pentru mine! Pot s-o scot dintr-un apus prins din întâmplare, dintr-o cană de amaretto pe care mi-o doresc în acel moment, din a-mi vedea oamenii dragi, dintr-o faptă bună prin care fac pe cineva să zâmbească. Sunt o fericită.Aş avea bani ca să trăiesc cum vreau şi să dau cui vreau.

6. Care este lucrul pe care ai vrea să-l vezi cel mai schimbat la oameni?
Aş vrea ca niciun om să nu mai poată spune minciuni. Atunci ar descoperi că pot să-şi facă viaţa interesantă şi să se simtă bine şi fără să se prefacă.A nu se înţelege renunţatul la poveşti. Lumea poveştilor trebuie să rămână intactă şi să fie exploarată, aşa cum cutreieri pădurile de lângă satul bunicilor, unde ai crescut.

7. Faci ceea ce ai visat să faci sau faci ceea ce faci numai pentru că împrejurările te-au adus aici?
Fac ceea ce-mi place. Şi mă pregătesc să fac ceea la ce visez. Totuşi, dacă se întâmplă să ajung să fac ceea ce trebuie, deci ceea ce nu-mi place, sunt atât de dezgustată încât după asta fac neapărat spălături de stomac – mă urc pe vreun acoperiş să stau pur şi simplu, caut vreun prieten foarte vechi, las totul împrăştiat prin casă.

8. Dacă media de viaţă ar fi de doar 40 de ani, ţi-ai trăi viaţa diferit?
Ce contează media de viaţă? Oricum, sunt conştientă că pot muri la 33 sau diseară. Nu sunt sadică, e o idee revigorantă.

9. Eşti mai preocupată să faci lucrurile cum trebuie, sau lucrurile care trebuie?
Nuu, urăsc lucrurile care trebuie. Când trebuie, încerc să văd dacă pot să şi vreau asta. Şi dacă trece testul, neapărat fac cum trebuie.

10. Dacă ar trebui să oferi un singur sfat unui copil despre viaţă, care ar fi acela?
Spune întotdeauna ceea ce gândeşti – să nu-ţi fie niciodată ruşine de asta.

11. Ce-ai prefera să fii: un geniu stresat sau un prost fericit?
Un prost fericit. Prostia nu este un handicap, aşa vor să-l prezinte deşpteţii, care prea des sunt nişte snob, nişte procuşti. Proştii sunt mai deschişi, iar fericirea lor vine din faptul că nu se indispun pentru că cineva se dovedeşte a fi mai deştept decât ei. Şi ei nu văd obstacolele în calea propriei fericiri.

12. Ce-ai alege între a pierde toate amintirile de pînă acum sau a nu mai fi capabil să-ţi faci altele?
Să nu mai fiu capabil să-mi fac altele. Dar rog să fie indicat în contract că-mi păstrez dreptul de a lăsa altora amintiri frumoase prin ceea ce voi face.

13. Îţi mai aduci aminte momentul acela de acum 5 ani cînd erai extrem de nervos şi nefericit? Mai are importanţă acum?
Hm, de multe ori, când sunt nervoasă mă gândesc cum îmi voi aminti despre asta peste 10 ani. Şi râd, apoi o iau uşor. Cu nefericirea e altfel. Îmi respect nefericirile, am învăţat că sunt bune la ceva şi nu încerc niciodată să le mutilez. Pur şi simplu le trăiesc.

14. Care este cea mai fericită amintire a ta din copilărie? Ce-o face atît de specială?
Ziua aia geroasă când am fost cu sora şi tatăl meu la lac. Ne plimbam pe suprafaţă îngheţată a apei, priveam în adâncime, eram curioasă ce speră să prindă pescarii adormiţi de acolo. Trăncăneam toţi trei şi tata ne învăţa să lunecăm graţios!.. Am intrat în gura balarului fioros de pe insula din mijlocul lacului. Datorită tatei am făcut pentru prima dată ceva de care mi-era frică. Atunci am prins gustul. Totul o face specială: îmi plac iernile, aventurile, taţii.

15. Dacă ai cîştiga un milion de dolari, ai renunţa la ce faci acum?
Nu. Dar aş mai face şi alte lucruri care se realizează mai uşor atunci când ai un milion de dolari.

16. Cînd a fost ultima oară cînd te-ai aruncat cu capul înainte în ceva din ce credeai cu tot sufletul, deşi toţi te sfătuiau să nu încerci?
Acum câteva săptămâni.De atunci pur şi simplu nu au mai fost asemenea circumstanţe. Atunci când cred în ceva cu tot sufletul, mai stau să ascult sfaturile altora? Sfaturile sunt bune doar atunci când sufletul tău e atât de obosit, încât nu ştie să mai vrea, pentru o perioadă.

17. Cînd a fost ultima oară cînd ţi-au auzit sunetul propriei respiraţii?
Un pic înainte să adorm, când eram doar eu, eu şi întunericul.

18. Care este lucrul pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l faci şi nu l-ai făcut?
Hm, de ce să nu fac? Cum aşa să nu fac?

19. Care este lucru pe care-l faci mai bine decît toţi ceilalţi pe care-i cunoşti?
Să înţeleg ceea ce se întâmplă în universul meu interior. Dacă ar fi altcineva care să mă înţeleagă mai bine decât eu însămi, m-aş simţi privată de mine, stoarsă de conţinut şi afişată pe prima pagină a vreunui tabloid.

____________

prispasablivatisea k sebe

Publicitate

8 gânduri despre &8222;un eu foarte sincer&8221;

  1. Emil zice:

    intrebarea 5: asi fi sarak, fericirea nu e o moneda de schimb, caci momente de fericire sunt mai scumpe ca orce, chiar incerc sa gasesk un lucru pe lare asi dori macar pe o parte din aceste momente, nu gasesk nici un lucru.

  2. Emil zice:

    intrebarea 7: pina nu demult faceam lucruri care se impuneau de imprejurime fara a imi pune intrebarile: de ce, oare asa de tare trebu, cui oare asta ii trebu?
    Acum miam scris o lista de vreau-trebu si complectez vreau intii si apoi cea cu trebu care reese din ceia ce vreau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s