Fişe de lectură (5)

1. Construirea socială a realităţii este o carte fundamentală în domeniul sociologiei cunoaşterii, intrată de câteva decenii în mainstream-ul ştiinţelor sociale. Lucrarea oferă o perspectivă generală şi sistematică asupra rolului pe care îl are cunoaşterea în societatea umană, concentrându-se cu precădere asupra modului în care funcţionează simţul comun în viaţa cotidiană. Teoria societăţii pe care ne-o propun cei doi mari autori este una a procesului dialectic dintre realitatea obiectivă şi cea subiectivă. Contribuţia lor la dezvoltarea unei teorii a instituţiilor, a legitimării şi a socializării, recomandă Construirea socială a realităţii drept o lucrare indispensabilă şi pentru istorici, filozofi, antropologi.

Tags: sociologia cunoaşterii, limba şi cunoşterea vieţii cotidiene, societatea ca realiate obiectivă, societatea ca realitate subiectivă, instituţionalizarea, originea universurilor simbolice, interiorizarea, socializarea primară şi secundară, organismul şi personalitatea.

Vezi subpagina Berger P., Luckmann T., Construirea socială a realităţii


2. Freud, parintele psihanalizei, le-a botezat superego, ego şi id. Eric Berne, copilul teribil al analizei tranzacţionale, le numeşte stări de ego şi relevă tot trei instanţe care guvernează psihicul uman: Părinte, Adult şi Copil, asemănătoare în mare parte celor freudiene şi mai avantajoase pentru că nu sunt doar concepte teoretice, ci uşor de identificat în practică.  Cum mai toată lumea îl cunoaşte pe Freud, această idee poate ajuta lectura „Jocurilor pentru adulţi”; în plus, autorul pleacă de la premisa că cititorul este profan în tainele analizei tranzacţionale şi descrie jocurile pe care le jucăm în mod subconştient – sau chiar conştient – abia după ce oferă datele teoretice necesare; deşi v-ar putea părea fastidioasă şi solicitantă, nu vă lăsaţi descurajaţi de prima parte a acestei cărţi pentru că nu va face decât să mărească plăcerea descifrării Jocurilor, forma cea mai complexă a comportamentului şi contactelor noastre sociale.

Tags: ipostazele Părinte, Adult şi Copil, jocuri, contacte sociale, căsnicie, libertate, tranzacţii relaţionale, structurarea timpului, comunicarea, foamea de stimuli, timp, relaţii semi-ritualice, etc.

Vezi subpagina Eric Berne, Jocuri pentru adulţi

 

3. Un autor iritat de superficialitate şi discuţii prosteşti, un protagonist voluptuos de lucid şi explicaţii socio-filosofice a multor aspecte ale vieţii – dragoste, clişee, inteligenţă, înşelare-  pe care ne-am obişnuit să le luăm ca pe un da.

Vezi subpagina Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

 

 

 

 

 

 

.


 

4. Pascal Bruckner este considerat, pe bună dreptate, filosof al actualităţii  – analizează lumea de la înălţimea zeilor, folosind în acelaşi timp pronumele „noi” atunci când se referă la toate viciile democraţiei occidentale. Dar opera lui Bruckner poartă nu doar amprenta filosofică, ci un colorit interdisciplinar, iar faptele pe care le analizează în „Melancolia democraţiei” sunt combinate într-un mod neaşteptat, interpretate printr-o grilă la fel de neaşteptată. Moderaţia este un atu important al acestei cărţi – încurajează gândirea critică, dar atenţionează cu privire la scepticismul steril. Pune în discuţie rolul culturii, al societăţii civile, politicii, mass-media şi toate cu un substrat în stilul acestei picturi a lui René Magritte (de pe coperta ediţiei în română a cărţii „Melancolia democraţiei”) – nimic nu este ceea ce pare. Sau, poate suntem prea aproape şi de aceea nu reuşim să vedem.

Vezi subpagina Bruckner Pascal, Melancolia democraţiei. Cum să trăieşti fără duşmani?

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Fişe de lectură (5)&8221;

  1. absolubil zice:

    şi mie mi-a părut utilă cartea. Vezi pe blogul acesta la subpagină ultimul capitol al cărţii, care mi-a părut util şi necesar mie pentru perioada în care l-am descoperit. Totuşi, partea cea mai savuroasă a cărţii se referă la jocuri, care, zice autorul, nu trebuie înţelese ca ceva simplu şi amuzant; din contra, sunt foarte reale, serioase, uneori imperceptibile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s