7 lucruri de ştiut despre călătoriile în gaşcă

group

Ne-a cuprins şi pe noi trend-ul wizzair. Am zis că dacă tot zboară avioanele astea de ici-colo cu bilete de 10-20 euro, noi de ce stăm aşa cuminţi acasă? Gata, alegem şi noi o destinaţie. De entuziasm, le ziceam tuturor apropiaţilor despre idee şi-i invitam să meargă cu noi. No, atunci mă gândeam doar că o fi extraordinar să călătoreşti cu gaşca. Toţi 7 eram tineri, prieteni, energici şi înaripaţi de scop comun – să călătorim frumos. Încă înainte să ne pornim, cineva din gaşcă mi-a povestit cum a vizitat Praga, cum erau puse pe-acolo pietricele în jurul copacilor, ca să nu se mai  ia pământ  după încălţăminte. Eu l-am ascultat şi m-am gândit: „Oho, n-aş fi observat asta. Ce bine că mergem împreună în următoarea călătorie şi-o să-mi deschidă ochii la lucruri nebănuite pentru mine”.

Nu-mi trecea prin cap că după întoarcere din acea călătorie nu avea să vorbesc cu acest amic mai bine de jumate de an. Nu ne declarasem război, dar preferam să ne evităm, ca să ne limpezim emoţiile. Au răsărit nişte emoţii negative nedeclarate şi gata, băiatul nu a mai avut chef să-mi povestească ce lucruri ingenioase observa în timpul călătoriei. O problemă emotivă a tăiat din rădăcină frumosul posibilelor noastre schimburi de idei. Aşa că acum simt  c-am învăţat ceva.

  1. Călătoriile cu gaşca chiar sunt foarte frumoase. Pe alocuri, te simţi ca la o sărbătoare. În alte momente, simţi că anume unul dintre ei ţi-ar înţelege gândul acum, peste 10 minute ştii că al doilea poate să-ţi răspundă la o întrebare, iar un pic mai târziu  vrei numai să-l îmbrăţişezi pe al treilea. În alte momente, poţi să fii un pic singur cu gândurile tale cât ceilalţi discută ceva aprins şi râd împreună. A, şi pentru că se aude mai frumos o gaşcă ce cântă mergând pe stradă decât fredonatul unui singur om.
  2. E un must să ştii bine ce vrei de la călătoria asta. De exemplu, să vizitezi cât mai multe muzee sau să stai în cea mai recomandată cafenea de pe tripadvisor şi apoi să mergi la disco, să te alinţi măcar câteva zile cât vei fi departe de rutină sau să te mândreşti cu cât mai puţini bani cheltuiţi în călătorie etc. A da, şi apoi să afli şi ce priorităţi au cei cu care te porneşti, după care să vedeţi cum le combinaţi frumos.
  3. Dacă te deranjează ceva, găseşte o metodă constructivă de a vorbi despre asta cu scopul de a ajunge la o opţiune bună pentru toată gaşca. Sau respiră adânc, respiră şi uită-ţi neplăcerea. Cântă. Dansează în plină stradă. Propune să jucaţi ceva împreună.
  4. Ideal e atunci când fiecare din gaşcă se simte bine şi comunică liber cu toţi ceilalţi, oricum i-ai împărţi pe grupuleţe. Or eu am simţit că n-o ia în direcţia bună călătoria noastră atunci când cei cu care eram s-au împărţit în 2 părţi, cu noi şi voi.
  5. Dar n-ai cum să păstrezi buna dispoziţie în grup ignorând fericirea ta. Nu sacrifica dorinţele tale pentru că în grup s-a decis altceva. Spune ce vrei şi schimbaţi împreună decizia, pentru că gaşca are sens atâta timp cât îi face pe toţi membrii să se simtă cât mai bine.
  6. Da, pe cineva îl fericeşte să răsfoiască cărţi într-o librărie sau să aleagă o carte poştală numai după ce le verifică minuţios pe toate din magazin, iar pe tine te plictiseşte rău asta. E bine de ştiut – călătoriile cu gaşca presupun să aştepţi. Uneori un pic. Alteori mult. Dar ce are? Că nu se grăbeşte nimeni la serviciu. Pregăteşte-ţi de acasă idei cum să te simţi bine cât aştepţi pe cineva din gaşcă. O carte. Integrame. Un video cu vocabular conversaţional în limba ţării unde te afli. Orice-ţi place.
  7. Din introducerea articolului se-nţelege că pentru o călătorie plăcută e bine să te porneşti cu oameni cu care relaţionezi uşor. Asta pentru că timpul într-o călătorie este scurt şi intens. Dacă în gaşcă se naşte un conflict şi nu aveţi deja bătătorită o strategie de împăcare, s-ar putea până la finalul călătoriei să nu vă daţi seama cum să depăşiţi momentul şi să vă simţiţi din nou confortabil împreună. Să nu te porneşti cu oameni foarte dragi (pentru că un conflict neaşteptat poate pune cruce pe drag) şi nici cu persoane pe care le admiri (că dacă n-o să vă simţiţi bine împreună, degeaba inteligenţa, talentele sau mai ştiu eu ce), mai bine ia cu tine câteva persoane easy-going.

Să ştii omul de 10 ani, timp în care aţi stat maxim câte jumate de zi împreună e nimic pe lângă a fi 24/24 cu cineva. Asta pentru că neplăcerile, neînţelegerile, nemulţumirile şi orice tre să le rezolvi în direct, fix în scenă. Nu prea ai unde să te retragi şi să te calmezi cum ştii tu mai bine. Poţi să te retragi în sine, dar „în sine” e un sol de la care nici tu însăţi nu ştii la ce să te aştepţi. În sine o nemulţumire poate să fie diluată câte oleacă cu gânduri mai bune sau poate să fie udată la rădăcină până devine un monstru, până nu-l mai poţi ţine în sine şi începi să-i otrăveşti pe cei din jur.

Şi aici următoarea etapă: iaca deam a ieşit monstrul, deam cam i-ai otrăvit pe cei din jur, şi ce faci? Încă bine dacă zici: uff, a fost ce-a fost, hai cumva să ne calmăm. Dar cred că unii simt că le este atins orgoliul şi se agaţă strâns de el să nu fie doborât la pământ. Şi atunci orice relaţie se stinge, se ofileşte în stomacul monstrului ieşit mai devreme. Pentru că n-a venit prinţul pe cal alb (dorinţa de a depăşi şi a ajunge la pace) să taie capul monstrului.

Călătoriile sunt mini-vieţi. Ies bine când ştim să-i alegem bine pe cei de-alături şi să ne bucurăm împreună din plin.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s