Ну и он, слава Богу, не Рики, не Мартин…

A huge crowd of Christmas shoppers block the pavements and the road, as Oxford Street is pedestrianised to help with the large crowds Tu nu l-ai văzut niciodată la televizor. Iar dacă eşti jurnalist şi cauţi subiecte tari, nu-ţi vine ideea să faci un reportaj despre el, când îl întâlneşti întâmplător pe stradă. Îmbrăcat în culori sobre şi numaidecât mimând seriozitate, merge apăsat şi dezinteresat să te intrige. Tu poate nu înţelegi de ce privirea mea îl urmăreşte cu admiraţie…

Se anunţă zi de gospodărit – repejor radem varza şi morcovul, apoi aducem borcanele şi le curăţăm bine, cine taie ceapa? Dar soţia lui se simte slăbită din cauza gripei, aşa că a lăsat-o să doarmă niţel, după ce a sărutat-o pe frunte cu grijă. El se întoarce la bucătărie. În dormitor e linişte următoarele două ore, apoi se reaud paşii lui. Prin crăpătura uşii se vede mai întâi o cană mare de ceai din dulceaţă de zmeură. Dulceaţă.

Îşi aduna prietenii la film în fiecare duminică. De fiecare dată când intra încă unul: „O, ce bine că ai venit! Ceai?” Filmul de vizionat se  alegea democratic, prin vot, iar el avea grijă să fie totul transparent şi echitabil. O oră jumate de întuneric, cât se uita cu ochi mari de copil la proiecţie, apoi îşi intra în rolul de moderator al discuţiei. Ha ha, învăţase deja tehnici de a-i implica pe toţi – „Sandu, pe tine ce te-a pus pe gânduri în acest film?” „Corina, mi se pare că ţi-au dat lacrimile la final…”, „Tu eşti de acord cu ce spune el?”, ca să încheie cu „Vă mulţumesc foarte mult că aţi venit!”.  Prieten.

Îşi transformă mai tot timpul liber în creaţie. O face ore în şir cu toată dedicaţia şi este fericit când îi plac rezultatele. Apoi fericirea lui se dublează când e apreciat de către alţii. Şi când creaţia lui îi face fericit pe alţii. Asta-şi doreşte cel mai mult. Artist.

Are o teorie: bărbaţii nu vorbesc niciodată despre problemele lor. Dar el nu se preface niciodată şi nici nu devine răutăcios. În momentele când se simte copleşit, ia chitara în mâini şi se alină cântând tot ce-şi aminteşte. Sau până la prima piesă pe care-s aşternute amintiri frumoase, care-i reamintesc despre ce-i dă lui aripi în viaţă. Ocean pacific.

Soţia lui e nebună. Alaltăieri vroia ceva cu toată puterea şi ieri a renunţat de tot. Azi e la un mini-proiect social cu o duzină de prietenii şi pentru mâine are o altă idee. Dacă nu iese bine, poimâine se apucă de altceva. El crede în ea. O susţine în toate ideile ei, numai să-i vadă ochii strălucind şi să-i audă râsetele de fericire. Şi când ea renunţă la o idee, el speră că va reveni, pentru că nu-i plac abandonurile. Un fidel convins.

Tu nu l-ai văzut la televizor, pentru că eu n-am făcut un film despre el. Într-o zi voi reveni la această idee, dar până atunci vreau să ştii că e un model de bărbat, cu o viaţă liniştită şi absolut respectabilă. Să le vorbeşti feciorilor tăi despre astfel de bărbaţi.

P.S.: Astăzi, 19 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Aceasta a fost fondată în 1999 de către Dr. Jerome Teelucksingh. În 2009 au fost ratificate obiectivele de bază ale mişcării:
– să promoveze modele masculine pozitive, nu doar actori sau sportivi, dar şi bărbaţi obişnuiţi care duc o viaţă liniştită şi decentă.
– să promoveze contribuţia pozitivă a bărbaţilor în societate, familie, căsnicie, îngrijirea copilului şi mediul înconjurător.
– să se concentreze asupra sănătăţii şi bunăstării bărbaţilor, a stării emoţionale de bine.
– să evidenţieze discriminarea asupra bărbaţilor, în ceea ce priveşte servicii sociale, atitudine socială şi lege
– să îmbunătăţească relaţia dintre sexe şi să promoveze egalitatea între sexe
– să creeze o lume mai bună şi mai sigură, în care oamenii se pot dezvolta la potenţialul lor maxim, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s