Mai multe vieţi

Cred că omul nu poate trăi într-o singură lume conceptuală. Avem nevoie să trăim câteva vieţi în paralel – pe cea din familie, pe cea din telenovelă, pe cea a prietenilor care ne povestesc viaţa lor. De altfel se întâmplă nu pentru că avem prea multe resurse pentru o singură viaţă, pentru că unii trăiesc intens, foarte intens, atât ca activitate, cât şi emoţional. Motivul este că uneori ne simţim aşa de copleşiţi încât vrem să evadăm. Nu suntem în stare să ne depăşim condiţia, dar nu ne putem întrerupe bătăile inimii şi atunci ne mutăm.

Din punctul meu de vedere, aşa devin unii oameni alcoolici. Alcoolul reasamblează totul în mintea cuiva. Sau omul nu mai este conştient de de alţii, obstacole şi, atât timp cât rămâne conştient de sine, îşi permite să facă ce vrea, în propria lume, noua lume.

Imaginaţia este o alternativă bună. Aşterni pe foaie un ten-minute-free-writing despre cum ai vrea să fie acum, dacă ar fi totul aşa cum vrei. Sau cititul, sau călătoriile ar servi drept vieţi alternative. Şi totuşi alcoolul pare cel mai accesibil.

Publicitate

5 gânduri despre &8222;Mai multe vieţi&8221;

 1. m. frasineanu zice:

  vrem sa evadam, sa ne refugiem,sa ne vindecam, sa gasim ceva ce cautam de mult, sa crestem, sa descoperim, sa respiram- pentru astea si inca multe altele, avem nevoie de Mai Multe Vieti.

 2. m. frasineanu zice:

  trist este ca societatea incurajeaza accesibilitatea alcoolului (exact cum o face pentru multe alte prapastii in care poate cadea omul), o vedem la televizor, afara, pe panouri publicitare, masini, umbrele, scrisa cu litere mari, in culori frumoase, ca sa fie suficient de atragatoare ochiului, si cui ii mai pasa ce ochi va percepe cele scrise, ca va fi unul de copil, ca va fi unul de adolescent, unul de recent externat din sectia dezintoxicare, unul de om istovit de lovit; de ce i-ar pasa cuiva…

  • absolubil zice:

   ai dreptate, societatea încurajează această poartă jalnică – alcoolul, spre o altă viaţă. cum sublinia un coleg de-al meu, e suficient să te uiţi o dată la ştiri ca să vezi câte crime, câte accidente fatale şi alte nenorociri se petrec din cauza alcoolului. Dar nimeni nu acuză cu atâta vehemenţă alcoolul, cum fac cu marijuana. Medical, e ştiut că marijuana, spre deosebire de alcool, nu produce dependenţă fizică. Dar societatea preferă alcoolul…

 3. m. frasineanu zice:

  sa alegi ce vodca sa cumperi e foarte usor, doar iesi afara si te izbesti de panoul mare, inalt (amplasat strategic de sa-l vezi din troleu, masina, bicicleta) pe care srie maret- hortita, sa zicem; cu mult mai usor, nu ca atunci cind alegi ce carte sa citesti, trebuind sa mergi la biblioteca sau sa intrebi de prieteni, profi ori sa cauti pe internet ca doar nu scrie maret pe nici un panou. Si n-ar fi deloc rau sa avem panouri care sa promoveze cartea, fotografia, arta, curajul- Vietile Alternative Frumoase, ba chiar ar fi placut si benefic, insa ce pacat ca panourile sint accesibile doar pentru marii producatori de licori daruitoare de viata, scumpele de ele panourile si licorile.

 4. m. frasineanu zice:

  cred ca esti ultima persoana careia ar fi trebuit sa i se faca rusine 🙂
  stii, cred ca intr-adevar este riscant sa indemni un X sa intre in lumea ta, sa priveasca ce iubesti tu, din singurul motiv ca reprezinta un necunoscut, un strain pentru tine, si i s-ar crea impresia ca vrei sa-i vinzi ceva, ori intentia ta este de fapt sa daruiesti, sa impartasesti frumosul; insa aceasta nu anuleaza posibilitatea ca dintr-o multime de X-i, citiva sa fie receptivi, curiosi, si sa accepte invitatia 🙂 Si e foarte generos din partea ta ca vrei nu doar sa daruiesti, dar si sa descoperi, sa construiesti camara, acest lucru face comunicarea mai personala, mai spirituala, mai usor de imprimat in suflet.
  Cit despre Paul Goma, l-am cunoscut prin Arta Refugii si mi-am spus ca vreau sa-l cunosc mai departe. Asa deci, primesc cu drag invitatia ta si te rog sa ma ghidezi spre urmatoarele destinatii Paul Goma 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s