Parlamentul Tinerilor – Prima şedinţă a sesiunii a Doua din Ultima zi a anului

Astăzi a fost investită legislatura a doua a Parlamentului Tinerilor. Spre deosebire de prima etapă a proiectului, din 2008, acum Parlamentul Tinerilor este creat pentru un an. O altă deosebire – de data aceasta, deputaţii seniori ne-au luat în serios. Au fost ospitalieri.

Doar fracţiunea PCRM nu a fost prezentă ca să salute noul Parlament.

La prima sesiune a Parlamentului Tinerilor au existat tensiuni din cauza afilierii politice a participanţilor. Volens-nolens, cei din aripile de tineret ale PPCD şi PLDM, de exemplu, nu se înţelegeau şi basta. Atunci am formulat teza că aripile de tineret ale partidelor politice sunt laboratoare de clonare. În plus, participanţii la proiectul-pilot s-au îmbătat repede cu ideea că sunt ditamai deputaţi. În ultimă instanţă, tânărul parlament  semăna cu o caricatură a Parlamentului…transcedental.

Şi acum partidele politice sunt reprezentate în Parlamentul Tinerilor. De aceea, VĂ ROG, distrageţi atenţia deputaţilor tineri de la dispute personale. Abordaţi-i pe facebook, messenger, skype şi înaintaţi cereri, cereţi-le să vă spună cu ce se ocupă şi comentaţi tot ce fac. Altfel puterea lor rămâne nejustificată. Altfel, nu vor fi motivaţi să ridice probleme şi să se manifeste. Voi încerca aici să scriu cât mai mult despre ce se întâmplă acolo. Carnetul tânărului parlamentar cuprinde Drepturile şi obligaţiunile, printre care „Să disemineze şi să informeze atât segmentul tinerilor, cât şi comunitatea pe care o reprezintă despre rezoluţiile, deciziile şi proiectele adoptate de către Parlamentul Tinerilor”. Să cultivăm tinerilor politicieni dragostea pentru transparenţă. Lista deputaţilor o găsiţi aici.

De altfel, s-a vorbit de mai multe ori în cadrul şedinţei de azi despre munca cu electoratul, speranţele pe care le vor investi tinerii din RM în deputaţii lor, politicile de tineret pe care urmează să le îmbunătăţim.

Deputaţii seniori au promis să fie cooperanţi. S. Urecheanu a propus ca fiecare din cei 101 deputaţi tineri să devină consilierul unuia dintre deputaţii aleşi la 29 iulie 2009, ceea ce ar da un plus de valoare şi mai multă experienţă tinerilor. Propunerea a fost încurajată de Corina Fusu şi Ana Guţu. Am fost invitaţi să participăm la şedinţele comisiilor parlamentare şi să luăm iniţiativa: „Adesea mă întrebam de ce CINEVA nu face ceva, ca apoi să înţeleg că acel cineva sunt eu”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s