De ce e Ghimpu aşa mitocan

Cred că nu doar Ghimpu, ci majoritatea politicienilor, în funcţie de preşedinte, s-ar fi comportat la fel.

Din cauza lui Voronin. Nu pentru că ultimul l-ar provoca pe Ghimpu, cu toate că Voronin într-adevăr şi-a păstrat comportamentul de suveran. Ci pentru că Voronin a manifestat acest comportament timp de aproape un deceniu, astfel încât l-a instituţionalizat. Volens – nolens, acum aşa percepem rolul de preşedinte. Oricât ar fi crezut Ghimpu că dispreţuieşte acest tip de atitudine, inconştient a instituţionalizat-o.

E cazul logodnicului care îl acuză pe tatăl său că o bate pe mama. Îl urăşte pentru asta şi jură că nu e în stare să facă la fel. Dar după căsătorie, procedează similar. Nu pentru că era fals înainte, ci pentru că pus în această celulă nu are alt model, unul real şi credibil. Teoriile nu sunt de niciun folos.

Sau poate că nici tânărul şi nici Ghimpu nu a  avut un model alternativă, fie şi teoretic. Ei pur şi simplu şi-au manifestat nemulţumirea, fără să meargă mai departe şi să conceapă alt tip de comportament.

Părerea mea…

Publicitate

3 gânduri despre &8222;De ce e Ghimpu aşa mitocan&8221;

  1. Intr-adevar, oamenii actioneaza, ghidati inconstient de arhetipuri… si daca ne amintim, putine personalitati cumpatate avem in istoria „neamului”. Stefan cel Mare, nu actiona oare exact cum o facea Voronin sau o face Ghimpu acum. Expresia „repede varsatoriu de singe si iute la manie” este sugestiva in viziunea mea.
    Pe linga institionalizarea comportamentului, as mai puncta si obisnuinta obedientei,iar Ghimpu si ceilalti stiu ca aceasta vrea poporul – un tata si nu un madatar al vointei lor;apoi, este confirmat faptul – puterea corupe…

  2. absolubil zice:

    bună provocare ideea că avem puţine personalităţi cumpătate în istoria neamului. te invit să cercetăm asta îndeaproape, am eu o bază de date 🙂
    ai dreptate în privinţa poporului. mai mult, tensiunea creată în timpul guvernării comuniste, dar şi a lunii aprilie 2009 a născut dorinţa de răzbunare. Ghimpu însuşi e în aceeaşi situaţie. aşa că cel puţin trei forţe care-l determină să se comporte anume aşa.
    da, puterea corupe şi despre asta voi scrie un articol aparte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s