Despre web-activism

L-am cunoscut azi pe Tony Bowden, web-activist britanic stabilit în Estonia şi care s-a aflat la acest sfârşit de săptămână în Republica Moldova. Bowden reprezintă mySociety.org, o organizaţie care dezvoltă şi menţine unele dintre cele mai importante site-uri din Marea Britanie de mărire a activismului civic. Tony este un trainer apreciat pe plan internaţional.

În primul rând, Tony mi-a spulberat ideea că în alte state democratice cineva reuşeşte să mobilizeze cetăţenii: „Nu, noi nu ne ocupăm de aşa ceva. Cine doarme, să doarmă! Noi le oferim instrumentze celor care sunt activi, care vor ceva şi ştiu ce vor”.

Nu crede că Moldova are o problemă cu activismul. La întâlnirea pe care a avut-o ieri la la ULIM  a fost prezentat conceptul organizaţiei MediaPoint, au venit vreo 25 de persoane, interesate, active. Suficient, omul pare mulţumit…

Altă idee-cheie despre care mi-a zis: oamenii se mobilizează, de obicei, pentru sarcini pe termen scurt. Lumea, în general, fuge de responsabilităţi. O  zi de duminică pot să fie interesaţi şi activi, dar dacă e să le zici că e un proiect pentru toate duminicile, timp de un an, majoritatea se vor retrage. (Nu e o chestie moldovenească, să-mi fie clar!)

Asocierea este foarte importantă. Prind bine mesajele de tipul „Mobilizează încă 20 de persoane care să semneze petiţia pe care te ajutăm să o scrii şi ea va avea un impact mai puternic” sau „dacă se mai alătură 15 persoane, eu sunt dispus să mergem în pădure să adunăm gunoiul”. Oamenii reacţionează şi pentru că sunt interesaţi să găsească pe alţii ca ei. În plus, presupun că cei care aveau aşa intenţii vagi, au senzaţia că ceilalţi îi ajută să-şi îndeplinească dorinţa, îl susţin în tendinţa lui de a simţi util. Respectiv, se implică şi mai mult.

Proiectele pe care le promovează se bazează pe promovarea şi asigurarea transparenţei.

Printre proiectele cele mai populare se numără PledgeBank.com, FixMyStreet.com, WriteToThem.com, TheyWorkForYou.com, WhatDoTheyKnow.com.

Acum, MySociety.com , alături de SOROS  vor demara un proiect de susţinere şi promovare a proiectelor de promovare a transparenţei prin web-activism în Europa de Est. Tony Bowden mi-a spus că sunt implicate 19 ţări, din care vor fi selectate 10 proiecte. Cei interesaţi pot aplica la http://cee.mysociety.org/.

I-am spus că voi încerca, împreună cu colegii mei de organizaţie să implementăm una sau câteva din aceste idei genial de simple, iar mai târziu, când vor apărea primele piedici şi întrebări, îl vom ruga să ţină un training pentru membrii Hyde Park. Când va reveni în Moldova, a zis, şi speră să fie cât de curând, va fi bucuros să o facă.

Publicitate

Un gând despre &8222;Despre web-activism&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s