Acta et verba!

Am auzit diplomaţi germani şi scoţieni afirmând că ne putem mândri cu toleranţa interetnică din Republica Moldova. Totuşi, se vorbeşte des (şi cu năduf) despre faptul că rusofonii din RM nu cunosc limba oficială a statului. Rezolvabil! Hai să fim nu doar toleranţi, ci solidari! Hai să învăţăm!

Contactaţi-mă pentru lecţii gratuite de limbă română!
e-mail:    jingle5girl@yahoo.co.uk
tel.:          (+373) 685 60 160

Individual sau în grup, în ce zile şi la ce ore, urmează să decidem în parte cu cei care apelează.

Curaj!

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Acta et verba!&8221;

 1. Andrei Fornea zice:

  Dar unde va fi locul desfasurarii acestor lectii si daca vor fi doar pentru rusi sau si pentru „moldovenii” care vor sa-si perfectioneze limba?;)

 2. absolubil zice:

  dacă şi ruşii care vor apela vor şti, în mare româna, şi vor dori doar să şi-o perfecţioneze, de ce nu, pot veni şi moldoveni care au aceeaşi tendinţă.

  locul urmează să se stabilească, în funcţie de numărul şi doleanţele celor care vor apela.

  Tu crezi că va apela cineva? Sunt foarte curioasă.

 3. Andrei Fornea zice:

  Idee e ca blogurile nostre si ale multora ca noi, nu sunt vizitate de rusi, la fel cum nici noi nu vizitam paginele lor…
  Poate mai multa publicitate, seriozitate si un progrram de discutie bine pus la punct, i-ar determina sa apeleze, urmeaza sa vedem. Totusi daca ar fi un spatiu special, am fi mult mai increzuti in noi 😉

 4. Pe mine intotdeauna m-a surprins faptul ca tinerii sustin cu vehementa ca nu vorbesc si nici nu inteleg romana asta in conditiile in care sustin in mod obligatoriu BAC-ul la romana…

 5. absolubil zice:

  ai dreptate, Iulia, cel mai probabil e o chestie de orgoliu.
  în acelaşi timp, un factor ar fi sistemul nostru de învăţământ, perceput, în mare, ca o corvoadă, nu ca un ceva de aplicat în viaţă. Aşa că tinerii învaţă română, trec cu brio examenul şi după aia se relaxează. De fiecare dată când se adresează colegilor (vorbitori de limbă română) în limba lor natală, ultimii trec la rusă. Bingo. Încă un argument pentru ei că la liceu au învăţat româna numai ca să dea BACul bine 🙂

 6. Placut surprinsa sa vad astfel de intentii. Vorbitorilor de limba rusa le-ar prinde bine sa cunoasca o limba in plus (adica romana).Nu scriu asta din dispret fata de ei, ci din dorinta ca ei sa-si imbogateasca vocabularul :D. Si unii romani tot au nevoie de lectii de limba romana ;).

 7. absolubil zice:

  merci, Alina, întotdeauna mă joc de-a alchimia şi încerc transformarea problemelor pe care le percep clar în soluţii.
  şi totuşi Andrei are dreptate, blogurile noastre nu prea sunt vizitate de ruşi. O să vedem noi cum rezolvăm. Ştii vorba, chiar dacă te-a înghiţit cineva, încă mai ai două căi de ieşire 🙂

 8. [offtopic: oo, cîtă lume bună (cunoscută) pe aici, mă simt de parcă aş fi întîrziat la o reuniune :)]

  Frumoasă şi matură iniţiativă. Nu ştiu dacă eşti tu sau altcineva organizatorul, sau sunteţi mai mulţi, dar plec fruntea pentru aşa propuneri. A spus bine Andrei şi cred că o soluţie ar fi să fie scris mesajul în rusă..şi apoi noi l-am putea repartiza prin intermediul comentariilor pe blogurile în rusă, dacă nu vine lumea cu iniţiativa să posteze anunţul la dînşii pe bloguri. Am putea-o face şi noi, eu personal aş posta anunţul în ambele limbi la mine pe blog cu permisiunea ta, desigur.

  Şi totuşi cei care sunt pe blogosferă…sunt, cum să-i spun, destul de literaţi în mare parte şi nu o vorbesc sau învaţă din orgoliu şi încăpaţinare, şi mai era ceva, dar să nu stîrnim vreo revoluţie pe aici :)…poate un anunţ în makler?

  Bravo şi dea Domnul să se pornescă ceva bun din asta!

 9. La noi ca la nimeni!
  Toleranta interetnica (limba) fata de alolingvi este inteleasa absolut gresit in primul rand de catre bastinasi. Dar daca e asa, bag eu, veneticul, piciorul in voi si efortul vostru nobil de a ma face sa va stimez si se va vorbesc in limba voastra – romana. Adica, la ce sa-i dai chiar si gratis, daca legea cu privire la limba de stat, fie ca nu e corecta, fie ca nu se respecta, nu se aplica. Si tot felul de nomazi, angajati in diferite sfere a economiei moldovenesti, intrand in contact cu populatia „grohaiesc” in continuare in rusa. Mai mult, te trimite la origini, daca mai ai tupeu sa-i faci observatii.
  Vizitati mai multe obiecte comerciale, sunati la mai multi prestatori de servicii taxi, ascultati in ce limba comunica toate dispecerate, si o sa va convingeti.
  Chiar si unele structurile statale au „pacate” la acest capitol.
  Deci, de unde, sau cu ce incepem?… ;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s