Making democracy work

Asta e tema unui concurs la care vreau să particip (la care te invit şi pe cine să participi, vezi detalii, cu menţiunea că deadline-ul a fost amânat pt 26 octombrie). Urmează să determinăm o problemă – piedică a democraţiei în RM şi să căutăm soluţii pentru aceasta.

Ieri mi-a reamintit o prietenă despre acestă sarcină, fără să vrea. A spus că oamenii la noi vorbesc prea mult despre politică! (altă menţiune: prietena mea e studentă la politologie !). „Mai bine ar vorbi mai puţine şi ar face mai multe”… Totuşi,  ce fel de democraţie fără vorbit? Nu trebuie să ridicăm anumite probleme şi să le analizăm multilateral pentru a le găsi soluţii? Nimic nu apare din nimic. Acţiunile se gândesc, se planifică, apoi iau naştere. Nu în zadar, a tunci când au ieşit mii de tineri în PMAN pe 6 şi 7 aprilie 2009, nimeni nu a lăudat calităţile de organizator ale iniţiatorilor, nimeni nu a suflat o vorbă despre spiritul de eliberare din societatea moldovenească, ba centrul atenţiei a devenit Twitter-ul – comunicarea.

Poate ar trebui să învăţăm a delimita comunicarea despre politică bazată pe informaţii şi probleme pe care vrem să le rezolvăm de cea bazată pe nemuritorul „Politica este murdară” (a se citi politicienii sunt de vină, noi nu avem ce face). Ambele tipuri de comunicare sunt umbrite de un alt tabu, valoroasă moştenire comunistă:

Astfel încât mulţi dintre noi vorbesc despre nemulţumirile lor faţă de politică, faţă de o democraţie inexistentă, doar acolo şi atunci când se simt în siguranţă. Vorbesc ca să-şi răcorească sufletul, nu pentru că ar vrea să le fie mai bine. Nu se gândesc la instrumente de cizelare a democraţiei, a propriei stări de bine, sincer vorbind. Iar dacă le spui că există asemenea intrumente şi le stau la îndemână, de cele mai multe ori îţi spun că ei  sunt ocupaţi. Oricum, ei nu se bagă în politică, n-au timp să urce pe Olimp.

De fapt, fiecare dintre noi este politician. Şi trebuie să se simtă aşa. Şi să facă politică, atâta cât îi sunt în joc propriile interese. Că pe cine crezi că interesează  binele tău? Politicienii… Aşa cum unii dintre noi se joacă cu metalul (îl topesc, îi dau formă, îl dau cu vopsea), alţii se joacă cu prognozele meteo, aşa se joacă politicienii de-a puterea. Şi pentru că sunt puternici, sunt în centrul atenţei. Dar asta nu înseamnă că putem lăsa pe umerii lor totul în ţara asta. Cel puţin dă-le un motiv de ce ar  trebui să le pese de problemele tale.

Ia fă tu politică, în cartierul tău, să vedem de ce eşti tu în stare.

p.s.: dacă te implici în concurs, nu plagia ideile mele, oricum organizatorii le cunosc deja 😉 ş-apoi, sunt sigură că ai şi tu multe alte idei minunate, la temă.

Publicitate

4 gânduri despre &8222;Making democracy work&8221;

 1. Karena Kryptis zice:

  sa stii ca momentul ce te-a inspirat – „Oamenii la noi vorbesc prea mult despre politică” – mi-a dat si mie de gindit… se vorbeste insa despre valurile ce ii ating pe majoritatea, valurile politice de suprafata. in rest, apatie si indiferenta…
  sper sa ai succes in acest concurs, caci ideile imi par originale si cu „substanta”! 🙂

 2. IM zice:

  Un concurs interesant, dar titlul mi se pare si mai curios, pentru ca, intamplator (probabil) coincide cu titlul unei carti de Robert Putnam „Making Democracy Work”. Carte care a facut mai multe valuri pe la inceputul anilor 1990. Ideea de baza este ca in Nordul Italiei reforma administrativa din anii ’70 a avut succes pentru ca in regiune exista mai mult capital social decat in Sud. Putnam sustine ca acest capital social s-ar fi acumulat de-a lungul secolelelor si ca a influentat si dezvoltarea economica din Nord. Mai sunt cateva argumente interesante, dar in prinicipu explicatia succesului democratiei in Nordul Italiei este una socio-culturala.
  Cum schimbi cultura? 🙂

 3. absolubil zice:

  Putnam avea în cartea aceasta şi un răspuns – asocierea.
  Nu am făcut legătura până să-mi zici tu, dar la prezentarea concursului americanii ne îndemnau să participăm la mai multe activităţi în bază de voluntariat.
  Teoria mi se pare verosimilă. Cazul RM o confirmă 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s