N-au dreptate bunicii?

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
Bătrânii care  au pichetat azi primăria mun. Chişinău, protestând împotriva majorării plăţilor pentru călătoria în troleibuz şi pentru apă/canalizare vroiau să fie auziţi. Mai exact, vroiau să fie compătimiţi (vezi cât de sinceră a fost doamna). Atunci când vedeau pe cineva din presă, îl năvăleau pur şi simplu ca să-şi spună păsul: „Domnişoară, scrieţi măcar să nu ia doi lei la troleibuz” , „NU PLĂTIM NIMIC”, „Asta bate toată starea socială, pe toată lumea” (??), „Ce-i 70 de lei? Să-ţi ţină sie 70 de lei, îi dau eu 70 de lei!”

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
S-a ajuns de la tânguieli că pensia nu le ajunge pentru supravieţuire până  la „îi dau eu 70 de lei”. Oricum, consecvenţa era de prisos, oamenii au simţit nevoia să se exprime şi să exteriorizeze toate necazurile care îi macină. Au continuat cu: „Ghimpu iaca zice că ocupanţii au dat ţării numele de Moldova. Da încă Ştefan cel Mare a zis…. Noi ştim istoria, ei nu ştiu!” şi „Ce Europa? Credeţi că în Europa se trăieşte bine? Sunt săraci lipiţi pământului în Italia, în Franţa! Da’ românii, poporul român ştiţi ce zice de poporul moldovenesc? A, voi nu ştiţi, da’ noi nouă ani am trăit lângă ei!”

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
Majoritatea bătrânilor din stradă s-au întors acasă învioraţi, pentru că au avut oportunitatea să iasă azi şi să fie în centrul atenţiei. Asta îi va mobiliza să iasă mâine, dar ce i-a adus azi în faţa primăriei? Maia Laguta, Consiliul veteranilor din municipiul Chişinău, credinţa că au de partea lor pe consilierii municipali comunişti.

Nu pot să îi îndemn pe aceşti oameni să se mai gândească, să înţeleagă situaţia per ansamblu – ar fi o neghiobie din partea mea. Cum să gândească cetăţenii de factura URSS, educaţi în vremuri când „intelighenţia” era un cuvânt de ocară, convinşi că Lenin este bunicul lor bun. Totuşi, pot să îi laud că au ieşit să îşi exprime opinia public. Chiar dacă au venit mânaţi de cineva, chiar dacă cereau primarului să le mărească pensiile (de unde să ştie că primarul nu are această prerogativă?), chiar dacă au deraiat mult de la revolta faţă de taxe mărite. Ultima e chiar lăudabilă, întrucât probează că au depăşit robotizarea. Democratizarea se prinde, aici, în Republica Moldova, dacă şi bătrânii fac uz de mecanismele pe care le pune aceasta la dispoziţie.

Că a avut de suferit imaginea primarului, chiar sacoul şi ochelarii lui (întrucât pensionarii nu au apreciat ieşirea lui prietenoasă printre protestatari şi l-au bruscat) este o consecinţă a lipsei sale de previziune. Ceea ce s-a întâmplat este pe atât de firesc, pe cât de neaşteptat a fost pentru pensionari. În plus, se întâmplă când comuniştii sunt înfrânţi în lupta politică parlamentară, iar atunci după ce ai câştigat primele lupte într-un război trebuie să fii şi mai atent, pentru că duşmanul este înrăit şi revigorat de aceasta.

Soluţia ar fi fost simplă: sensibilizarea opiniei publice prin mediatizarea problemelor legate de troleibuze. De exemplu, pe 10 iunie 2009 unui troleibuz i-a sărit o roată la mare distanţă, chiar în timp ce circula pe stradă. A fost accidentată o fetiţă, care a fost dusă urgent la „Salvare”, au fost şocaţi, terifiaţi toţi cei care se aflau în troleibuz. Ar fi fost eficientă rularea la câteva posturi TV a filmuleţului despre acest accident în repetate rânduri – telespectatorii ar fi fost panicaţi, iar ideea de a renova parcul de troleibuze ar fi fost cererea cetăţenilor, nu decizia impusă a primarului.

De altfel, cum să înţeleagă bătrânii necesitatea majorării costului biletului la troleibuz dacă nimeni nu s-a obosit să le explice? A fost aruncat un „RTEC este în pierdere în fiecare lună”. Din nou, unica reacţie de aşteptat era ca omul simplu să se întrebe de ce RTEC ăsta trebuie să scoată bani din buzunarul lor, că, vai nu le ajunge, nici lor nu le ajunge, dar nu iau de la RTEC.

Publicitate

4 gânduri despre &8222;N-au dreptate bunicii?&8221;

 1. feliciad zice:

  Sarmanul RTEC, oare de ce nu l-au cautat pensionarii pe el, dar au cerut majorarea pensiilor de la primar?
  Eh, da oricum, cu siguranta nici unul dintre ei nu va naviga deseara pe internet sa vada ca nu au dreptate. Dar Moldova 1 oare ce le arata?

 2. absolubil zice:

  Moldova 1 le arată că consilierii PCRM sunt de partea lor! Şi îi mai arată îndelung la canalul TV principal din ţară – ce le mai trebuie pentru fericire? Vedete s-au făcut.
  Altfel, îi subestimezi în ce priveşte navigarea pe internet. Cel puţin, Maia Laguta de la „Salvgardare” (una dintre cele două instituţii organizatoare ale protestelor) a spus azi manifestanţilor: „Aseară am văzut pe internet nişte chestii îngrozitoare! Ştiţi ce spun tinerii despre noi? Zic să ne alunge, să închidă gura bătrânilor! De ce nu se întreprind măsuri? De ce nu li se deschide dosar penal?”
  Concluzia mea: Maia Laguta incită la ură. Nu ştiu dacă este doar iresponsabilă sau dacă o face din interese meschine sau la ordinele cuiva. Dar dacă e să funcţioneze justiţie pe principiile vechii guvernări, atunci cred că forumiştii nu ar mai fi pedepsiţi, pentru că susţin puterea, în schimb Laguta s-ar alege cu dosar penal, pentru blocarea circulaţiei şi perturbarea ordinii publice (ca la 6 aprilie, dosarul Brega).

 3. Andrei Fornea zice:

  Of, ce-s interesante babutele astea. Sau deprins ca a fost bine…Adica primaria ne-a facut la toti un avantaj si am circulat inca 2 ani cu tarife mici si acum se intreaba „de ce asa mari”.
  da oare cine ar trebuie sa se revolte, daca tot ajungem la asta? babutele care merg de 5 ori pe luna la piata sau tinerii care sunt toata ziua in transport (eu). Nu inteleg cum poti plati pe un serviciu mai putin decat el costa, interesanta…
  Plateau 10 lei pe apa, acum 20…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s