Româneşte?!

Anul al treilea de studii a început cu o surpiză chiar în faţa orarului – grupa română şi cea rusă au acelaşi orar, cele două au fost pur şi simplu comasate. Dincolo de faptul că grupa devine mai numeroasă, ceea ce m-ar bucura dacă ar fi şi cineva interesat de studii/politologie printre „ruşii noştri”, îmi puneam întrebarea care va fi limba de predare.

În prima zi nu am avut ocazia să-mi dau seama, pentru că niciun profesor pentru cele trei lecţii indicate în orar nu ne-a bucurat cu prezenţa. În următoarele zile unii dintre profesori ne vorbeau în română (ruşii înţelegeau doar pe alocuri, cu ajutorul unei colege care ştie bine şi româna), alţii spuneau jumate de frază în română, o traduceau şi continuau în rusă, apoi iar în română.

Am fost la decan ca să dau întrebări şi să înţeleg schimbarea de situaţie. Comasarea s-a făcut printr-un ordin intern al instituţiei, din motive financiare, luând în calcul economisirea energiei electrice şi profesorale. Un profesor nu mai poate preda separat pentru o grupă de 5 persoane, salariul lui fiind micşorat la 50% acum! Iar limba de predare, conform ordinului, este româna. Ruşii trebuie să se conformeze (totuşi, au şi ora de română, trăiesc într-un stat în care aceasta e limbă de stat, fie şi cu altă denumire) şi, zicea un profesor, să se bucure chiar că nu au fost transferaţi la altă facultate, să zicem turism, unde să poată asculta lecţiile în rusă.

Limba maternă mi se respectă, dreptul la studii la fel. Am înţeles, am mulţumit, am plecat.

Publicitate

Un gând despre &8222;Româneşte?!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s