„Da, dom’le, să trăiţi!”

Ieri am avut o experienţă bizară care mi-a confirmat teza că moldovenii au un soi de complex al robului bine dezvoltat. La o conferinţă dedicată comemorării victimelor deportărilor, supranumite de participanţi „focul roşu”, am ajuns exact la ora când trebuia să se înceapă şi m-am aşezat cuminte. Se apropie de mine un bărbat, zâmbind forţat: „Bună ziua! Da’ tu de la ce facultate eşti şi ce instituţie?” I-am răspuns, aproape fără să ezit. „aa.. (nu prea era ce îi trebuia lui, dar continua) tu poţi să mergi până în blocul central al USM, la etajul patru,acolo..unde e facultatea de Jurnalism şi la catedră să intri să iei de acolo programul conferinţei şi să mi-l aduci? …. În jumate de oră eşti aici!”

– Mai durează jumate de oră până începe conferinţa???

– Nuuu, începe în zece minute, iaca amuş… (îmi citeşte privirea) ei bine, lasă, lasă, amuş vedem cum facem, până ce lasă…

Mdaa, nenea era profesor la USM, iar aici mai era şi preşedintele conferinţei. De două ori şef, ceea ce îi întărea senzaţia că ceilalţi trebuie să i se subordoneze necondiţionat. Mai ales că eram studentă, iar studenţii trebuie să plece veşnic capul în faţa lui. Cred că un occidental, obişnuit cu drepturile omului şi cu economia de piaţă, ar fi îndrăznit să se apropie cu o asemenea revendicare,  (înţeleg că era o situaţie critică), dar mi-ar fi spus şi ceva despre avantajele mele în cazul în care accept.

Moldovenii se focusează pe raporturile de inferiorizare foarte mult. Calculează bine unde se poziţionează ierarhic ca să ştie cui trebuie să se supună, fără să scoată un cuvânt, şi pe cine pot ei să supună în mod autoritar ( după ce interiorizează atâta umilire, trebuie să răbufnească la un moment dat).

De altfel, din cauza acestui fenomen psiho-social au şi existat în Basarabia deportări. O zic pentru că am aflat în timpul conferinţei despre cum au putut evita balticii această oroare: atunci când a venit ordinul sovietic de a identifica şi deporta „culacii”, ei au procedat inedit – au zis, bine, sigur că ei sunt duşmani ai poporului, dar lăsaţi-ne pe noi să ne ocupăm de ei, îi mutăm în alt raion, în altă localitate, o să îi ţinem sub control, ştim noi cum să le venim de hac. Lupu sătul (no offence, Mariane, ştim că tu nu prea eşti) şi oaia întreagă.

Autorităţile moldoveneşti de atunci s-au supus şi au supus -o combinaţie unicală, foarte compatibilă cu firea naţiunii. Şi acum  păstrează o tăcere complice. Rusia, însăşi focarul deportărilor, mai zicea cineva la conferinţă, a realizat deja mai multe documente despre ruşii deportaţi, vorbesc despre acest fenomen oribil şi îl condamnă, îi susţine pe cei care au suferit şi mai suferă. „Moldovenii ar trebui să înveţe de la ruşi”, zicea doamna care a invocat exemplul de mai sus, ceea ce nu e echivalent cu a se supune ruşilor, aş specifica.

Din cauza aceluiaşi complex, zic eu, complexul robului, afost necesar ca un vorbitor la aceeaşi conferinţă să facă o corectare esenţială: „…la începuturile democraţiei noastre, aa,… adică independenţei noastre” …….

Publicitate

6 gânduri despre &8222;„Da, dom’le, să trăiţi!”&8221;

 1. Constantin Ungureanu zice:

  Bravo mia placul articolul !
  Totusi cred ca nu trebuie sa ne comparam cu baltici cum nici romanii de dincolo de Prut nu se pot compara cu germanii !
  Ei sunt reci si calculati si bine organizati samd , noi vai de curu nostru niste latini visatori si poeti fara prea multa mandire de sine !!!
  Cam asta este DAR nu inseamna ca nu trebuie sa luptam mai departe si sa ne invatam sa NE STIMAM pe sine si LIMBA care o vorbim !
  Criminali Comunisti vor plati si pentru CRIMELE din 1949 si pentru cele din 2009 !!!
  UNIRE UNIRE UNIRE FRATILOR !

 2. absolubil zice:

  de ce să nu ne comparăm cu balticii? ca să ținem în secret că nu reușim să fim la fel de ingenioși, ca să nu ne umilim? ba prefer să o facem, ca să ne ardă obrazul și să dăm un restart 😉
  faza cu unirea n-am înțeles-o – este recomandarea ta pentru societatea moldovenească (antidot pt virusul divide et impera) sau te referi la unirea din Basarabia și România?

 3. prinprisma zice:

  tare ne place noua moldovenilor, in sa construim, sa formam, sa facem, noua ne place sa imprumutam modele, sa ne comparam, adica sa luam totul gata. Ar fi mult mai bine sa vedem problema, asa cum ai facut tu in articol, si sa gasim solutii, reiesind din felul nostru de a gandi!
  Da chestia cu unirea, nu pre am ‘nteles-o! sincer, dude, care unire????!!!!!

 4. „Moldovenii se focusează pe raporturile de inferiorizare foarte mult. Calculează bine unde se poziţionează ierarhic ca să ştie cui trebuie să se supună, fără să scoată un cuvânt, şi pe cine pot ei să supună în mod autoritar ( după ce interiorizează atâta umilire, trebuie să răbufnească la un moment dat).”

  Într-adevăr, sunt foarte de-acord cu aceasta. Practic mai la fiecare colţ observi oameni ce se dau mari şi tari cu unii, dar sunt supuşi şi respectuoşi cu alţii. Ce e mai grav e că moldovenii (basarabeni) mai sunt şi proşti (să mă ierte „poporul”) căutând soluţia în egalitate (forma politică extremă comunismul), egalitate îndeosebi cu superiorii săi (cazul fabulei „Câinele şi căţelul” de Grigore Alexandrescu), pe când soluţia o reprezintă Libertatea.
  Numai libertatea sufletului, psihicului ar permite oricărui om să înfrunte pe oricine fără frică de urmări, în caz că dreptatea e a sa, şi să se poarte egal şi liber cu oricine şi în faţa oricui. Din păcate în RM, cum scria Ion Bărgan pe blogul său, nu lipseşte liberatea, ci oamenii liberi, care se simt şi simt liber, şi care să fie în stare să lupte pentru libertate. Suntem un popor de laşi şi nici prea inteligenţi, din păcate. Sau poate suntem inteligenţi, dar pur şi simplu leneşi (şi în gândire)?

  PS. Cum îmi place mie să spun: un om puternic este cel care îşi arată puterea în faţa celor mai puternici, dar nu mai slabi. În ultimul caz este un laş.

  • prinprisma zice:

   cum scria Ion Bărgan pe blogul său, nu lipseşte liberatea, ci oamenii liberi, care se simt şi simt liber, şi care să fie în stare să lupte pentru libertate. Suntem un popor de laşi şi nici prea inteligenţi, din păcate.

   stii ce inseamna libertatea pt moldovean: este atunci cand el joaca pe nihilismul moralitatii, pt moldovean , de exemplu, daca el trece pe rosu, el se considera liber, daca el nu isi spala dintii el se considera liber! iata, daca vom fi in stare de schimbat acest mod de gandire, poate e posibil de gandit asupra unei liberalizari a societatii! pana atunci sa invatam ce inseamna LIBERTATEA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s