Orgoliu fatal

Dezamăgire şi furie la auzul declaraţiilor lui Urecheanu: „Soluţii sunt mai multe, pot fi şi alegerile anticipate, dar nu aş spune că e cea mai bună perioadă şi nu este cazul de a purcede la anticipate, fiindcă după aceste alegeri noi am putea reveni în aceeaşi situaţie.” La revedere, vot de aur!

De câte ori am avut ocazia să vorbesc despre alegeri anticipate, am afirmat aproape sigură că vor avea loc. În ultima vreme partidele parlamentare din opoziţie s-au solidarizat sau, poate, cel puţin asta e lăsat să înţeleagă cetăţeanul, care vrea de la ei anume acţiuni realizate în comun. Tot moldoveanul anticomunist contează acum pe triada PL-PLDM-AMN, au o responsabilitate quasimesianică. În acest context, orice greşeală a unui partid va face ca toate trei să ajungă direct în coşul de gunoi. Pentru a evita acest fapt, această renegare fondată pe dureroasă dezamăgire, partidele, ziceam, trebuie să ajungă la anticipate, trebuie să-şi mai dea sie şi electoratului (cel care a votat pentru partide de dreapta care nu sunt acum reprezentate în Parlament) încă o şansă. Oricare ar fi rezultate, va f, fie şi un mic, succes politic.

La emisiunea „În PROfunzime” din 25 mai Ciubaşenco afirma că s-a uitat pe listele celor trei partide de dreapta care au intrat în parlament şi nu  a găsit pe nimeni care ar putea fi cumpărat. Numai că nu a zis nimic de alte pârghii de influenţă decât banii.

Urmează ridicula amânare a alegerii preşedintelui, programată pentru 28 mai. Cetăţeanul anticomunist râde, înjură şi jubilează.

Ca să urmeze aberanta afirmaţie a lui Urecheanu din aceeaşi zi: „Eu vreau şi o să fiu preşedinte; până la urmă o să fie Urecheanu preşedinte!”

EXTRAODRINAR! Parcă le-a deschis ochii comuniştilor. Într-adevăr, de ce ar încerca să cumpere pe cineva? Acum că au călcâiul lui Ahile (Urecheanu, spre deosebire de Ahile, urlă nebuneşte despre acesta), anume aici vor acţiona. Peste o zi Vladimi Ţurcanu afirmă că doi lideri de opoziţie au repetat ideea că nu vor participa la alegerea preşedintelui, pe când Urecheanu nu a dat niciun răspuns. Şi dacă îl fac pe el preşedinte? Adică dacă îi oferă fotoliul de preşedinte? Nu doar că aşa obţin votul de aur, mai şi rămân inocenţi, chiar caritabili, şi raţionali  în ochii cetăţeanului. Ca să îşi amintească pe urmă că trăim într-o republică parlamentară şi să-l izoleze politic pe Urecheanu.

Am mai zis că moldoveanul nu prea are memorie istorică, dar, Doamne, să fi uitat Urecheanu despre Roşca (cu care e comparat la tot colţul în ultimele două zile)? Sau poate nu a uitat, poate a aflat mai multe. Despre favorurile acordate lui Roşca.

Bogdan Ţârdea imputa politicienilor de la noi că nu au „gândire de conducător”. Urecheanu, care ne compătimeşte acum şi nu vrea să fim aruncaţi din nou în alegeri, gândeşte acum nu ca reprezentant al unui grup social, gândeşte ca un viitor preşedinte, post râvnit fără nicio scuză raţională de Urecheanu. S-a gândit politicianul ăsta de ce l-au votat oamenii, ce aşteaptă de la el? Da, la Moldova 1 apar seară de seară oameni care spun apăsat că ei trebuie să voteze preşedintele, dacă se gândesc la popor, şi bine spun – pentru că ei sunt acea categorie a poporului care susţine PCRM-ul şi ei îşi „apără sărăcia, şi nevoile, şi neamul”. Dar ce vrea adeptul AMN sau chiar membrul AMN, pentru că Veaceslav Untila a declarat pe 29 mai că „nu poate fi nici vorba de o eventuala coalitie cu PCRM”. Şi dacă Urecheanu îşi lasă pielea (de politician onorabil) şi îşi asigură postul de preşedinte?

Nu ştiu dacă mai avem vreo speranţă, nu cred că de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena Voronin va mai merge la Biserică. S-ar putea să îşi fi luat grija campaniei electorale pentru anticipate.

UPDATE: M-am întâlnit pe 31 mai cu o persoană activă în politică care m-a asigurat că „Urecheanu joacă teatru. Deja s-au discutat aceste lucruri la cel mai înalt nivel, cu organizaţii internaţionale… Urecheanu nu va face ce-i trece lui prin cap”.

Există puteri cu diferiţi vectori care influenţează comportamentul politic al lui Urecheanu. De exemplu, la ediţia specială a emisiunii „În PROfunzime” din 3 iunie, l-am văzut pe Urecheanu orientat în afirmaţiile sale despre preşedinte de către Filat. Când primul a zis „O să vedem cine va fi ales preşedinte”, L. Bogza a reacţionat neîntârziat: „Asta spune Serafim Urecheanu, care afirma expres că el va deveni preşedinte”. Intervine Filat: „Lasă, foarte bine a zis…” 😀

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s