Şavga, între ciocan şi cetăţenie

Pe data de 27 mai, ProTV-ul punea pe post un reportaj despre ministrul  Educației în exercițiu de la noi, Larisa Şavga. Pentru fapte considerate vădit antiromâneşti ale doamnei ministru, care vizau România, Tudor Panţâru propune ministrului de externe de la Bucureşti să îi retragă cetăţenia română. Retragerea cetăţeniei este verosimilă, întrucât România şi-ar apăra, pe de o parte prestigiul, pe de altă parte, nu are nimic de pierdut.

Larisa Şavga nu a comentat această revendicare, dar presupun că noua turnură a fost o surpriză neplăcută pentru ea. Mai întâi a fost exclusă de pe listele partidului comunist, pentru că deputaţii RM, datorită unei legi atât de comuniste, nu pot avea cetăţenie multiplă. A fost o schimbare minoră, pentru că Şavga a continuat să servească interesele partidului comunist şi să semneze acte (mă abţin să zic că ar fi luat decizii) favorabile PCRM-ului. Ce înseamnă însă retragerea cetăţeniei?

Dacă ultima o fi costat-o, ca şi pe toţi ceilalţi, ani de eforturi, drumuri, bătăi în uşă la instituţii birocratice ca să obţină cetăţenia, acestea toate se duc pe apa sâmbetei. Doamna Şavga pierde şansa de a călători liber în România, în spaţiul Schengen şi, mai ales dacă avea obiceiul sau interesul să o facă, va simţi diferenţa impusă.

Chiar dacă actele pentru care este învinuită sunt comuniste până în măduva oaselor, doar că îi poartă semnătura, doamna Şavga va avea de plătit personal. Pentru prima dată poate, binele (sau moftul) comuniştilor nu este şi binele ei. E un fapt care o  va responsabiliza în activitatea politică, cel puţin pentru a-şi proteja interesul personal.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s