Pentru el conta

Am făcut azi o faptă bună. Sau aşa a crezut el.

Aşteptam microbusul, cu telefonul în mână, gata să scriu un sms. Şi am văzut un bărbat de vârstă medie, l-am văzut şi gata, am uitat. Dar el s-a apropiat peste două secunde ca să-mi zică: „Docika, am văzut cum te-ai uitat la mine, aşa jalnic.. tu înţelegi moldoveneşte?”

Am zis zăpăcită că da şi i-am văzut faţa mohorâtă, cu o umbră de zâmbet acum.  M-am gândit că e omul care are foame emoţională (termen a la Eric Bern) şi că ar vrea să discute cu mine, cu cineva câteva minute. „Na, până vine microbusul, numai bine…”, m-am gândit, dar omul ăsta iar mă uimeşte – se întoarce şi pleacă, şchiopătând. Nu, îmi mai spune o dată, din mijlocul drumului, de stăteam încordată toată nu cumva să îl calce maşina: „Mulţumesc! Anume aşa duşevno te-ai uitat!.. da!”

…cum m-am uitat? Doamne, cât i-a trebuit omului, o privire, pentru care îmi era mai recunoscător decât unii prieteni, o privire despre care n-aş fi ştiut nimic dacă nu îmi spunea el.  Cât costă o boare de suflet azi?

Publicitate

4 gânduri despre &8222;Pentru el conta&8221;

 1. prinprisma zice:

  o boare de suflet costa ft mult azi.
  am creat o societate burghezo-materialista, care de mult a uitat ce inseamna comuniacarea ce inseamna sufletul. Inlocuim biserica cu studierea psihologiei. Biblioteca, comunicarea am inlocuito cu internetul. Casnicia liberalo-burgheza o tranformam in contract.
  si la toate aste: cat costa o boare de suflet?

  • absolubil zice:

   „A uitat ce inseamna comunicarea, ce inseamna sufletul”? Daca consideri ca sufletul este intrinsec comunicarii, atunci voi exprima o parere diferita – tocmai prin aceasta este caracterizata societatea sec. XXI – prin dominarea comunicarii „tehnice”, lipsite de suflet. In schimb, voi afirma ca sufletul este, volens-nolens, parte a fiecaruia dintre noi. De aceea, fiecare invata sa orienteze boarea de suflet, sau sa o mentina, incercand sa o coreleze cu a altcuiva. De aceea, poate pentru majoritatea biserica a fost inlocuita cu psihologia, dar unii oameni pastreaza o legatura vie cu Dumnezeu si astfel isi asigura hrana spirituala. Poate ca si biblioteca are mult mai putini vizitatori, dar mai sunt oameni care se dezvolta spiritual citind carti, invatand sa aprecieze si sa iubeasca din acestea. Casnicia este o institutie destinata sa fie un cuib de dragoste, iar faptul ca unii/unele o folosesc (si) pentru alte scopuri, nu ii schimba sensul firesc.

   In alta ordine de idei, ce te-a determinat sa folosesti un terment marxist prin definitie – societate burghezo-marxista – pentru a descrie lumea contemporana?
   Si apoi, nu crezi ca fiecare are responsabilitatea de a-si construi propria lume, cu oameni cu care ii face placere sa comunice, sa traiasca, inloc sa caute problemele macro-sociale si sa le lase, in ultima instanta, nesolutionate?

   • prinprisma zice:

    burghezo-marxista, deoarece si liberalismul si marxismul, exprima doar idei materialisme in privinta casniciei.
    in liberalism e ceva gen, azi vreau sa fac o familie o fac, miine nu imi mai place o te distrug, deoarece deja familia incepe sa fie perceputa doar ca un cotract intre 2 persoane si un contract poate fi reziliat oricand . s-a piedut spiritualitatea care ajuta ca contructia familiei, prin casnicie buanoara.

 2. absolubil zice:

  Din punctul meu de vedere, faptul ca ai oportunitatea de a „rezilia” casatoria, nu te obliga sa o faci. Din contra: in cunostinta de cauza, fiecare tinde sa isi pastreze armonia familiala, astfel ca aceasta sa nu ajunga in pragul divortului. Revenim la o tema pe care am pus-o in discutie si pe blogul tau – cat de mult influenteaza normele oficiale pe cele neoficiale si comportamentul, in general.
  In alta ordine de idei, cu cat mai preferabil era o casatorie ratata, putreda in interior, dar care nu putea fi desfacuta, decat un divort?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s