Cherchez la femme

Il y a une femme dans toutes les affaires; aussitôt qu’on me fait un rapport, je dis: ‘Cherchez la femme’ .” (Dumas)

Leonid Brejnev,Prim-secretar al Moldovei sovietice în anii ’50,  avea la Chişinău o secretară, despre care se vorbea mult pe atunci, Clara. Aceasta era amanta tovarăşului Brejnev, în pofida faptului că era căsătorită, cu Ivan Bodiul. Ultimul a devenit apropiat al lui Brejnev, conform memoriilor fostului şef al KGB, Vladimir Efimovici Semiceastnîi, anume datorită rusoaicei Clava. Acestui fapt se datorează cariera lui politică, inclusiv faptul că a fost prim-secretar al R.S.S.M. timp de 19 ani (1961-1980), iar acum e stabilit la Moscova. Apropo, fiica lui e soţia unui ambasador.

Un alt prim-secretar controversat, Semion Grosu, a fost căsătorit cu o rusoaică. În anul 1967, la vârsta de 34 de ani, este scos din producţie şi trecut la munca de partid mai întâi ca prim-secretar al Comitetului raional Criuleni (1967-1970) şi apoi ca secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească şi membru al Biroului CC. Devine prim-secretar al Moldovei în 1980 şi rămâne  în această funcţie până la manifestaţiile naţionale din 1989.

Succesorul lui Grosu la funcţia de prim-secretar a fost Petru Lucinschi.  Soţ ia lui a fost Antonina Lucinschi, fostă instructoare de comsomol în Rusia. Prim-secretarul în cauză a devenit ulterior preşedinte al Republicii Moldova, iar majoritatea populaţiei R.M.  îl consideră ca fiind din tabăra democraţilor / non-comuniştilor (?). Totuşi, în semn de preţuire a meritelor faţă de stat şi pentru activitate prodigioasă în organele supreme de stat, preşedintele Vladimir Voronin i-a conferit la 27 ianuarie 2005 „Ordinul Republicii”.

La funcţia de preşedinte al R.M., succesorul lui Petru Lucinschi a fost Mircea Snegur, căsătorit cu rusoaica Evghenia Ivanovna.

Taisia Voronin este originară din Ucraina Sovietică, iar despre posesiunile ei în R.M. şi despre implicarea în campania electorală a PCRM presa a scris în mai multe rânduri.

Coincidenţă după coincidenţă? Am avea motive să credem că şirul s-a încheiat aici? Avem motive să credem că Rusia şi-a pierdut măcar pentru o clipă controlul asupra Moldovei sau că nu a folosit fiecare pârghie pentru a-l avea?

sau (întreb doar) cine este N. Morari, dincolo de „jurnalista exilată”, aspect care o i-a făcut pe mulţi să îndrăgească?..

Publicitate

Un gând despre &8222;Cherchez la femme&8221;

  1. IM zice:

    Niște amănunte interesante :))Dar Mircea Snegur cu cine s-a căsătorit? Se pare că în șirul tău el este excepția. :))
    Bine pe timpul comunismului dădea bine la CV dacă te căsătoreai cu o rusoaică, așa puteai avansa. Există multe exemple de acest fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s